Center za ekstrapiramidne bolezni

Izr. prof. dr. Maja Trošt, dr. med.
Vodja

Člani tima

 

Center za ekstrapiramidne bolezni (CEB) se posveča bolnikom z motnjami gibanja. Deluje na ambulantnem in hospitalnem nivoju. Ambulanta CEB-a je na Polikliniki (1. nadstropje, hodnik D), hospitalni del pa je del KOBŽ-a in se nahaja v 1. nadstropju Nevrološke klinike, Oddelek dr. Alfreda Šerka.

 

Najpogostejša ekstrapiramidna bolezen je parkinsonova bolezen (PB). Bolnike v začetnih fazah bolezni obravnavamo ambulantno, v napredovalih pa hospitalno. Z vodenjem bolnikov s PB se na hospitalnem nivoju  ukvarja tim usposobljenih strokovnjakov. Bolnikom nudimo vse v svetu uveljavljene diagnostične postopke in zdravljenja. V timu sodelujemo nevrolog, psiholog, psihiater, specializirana medicinska sestra,  fizioterapevt, delovni terapevt in logoped, po potrebi oziroma glede na bolnikove potrebe pa tudi gastroenterolog, nevrokirurg, genetik, farmakolog, dietetik in drugi strokovnjaki.

 

V napredovalih fazah bolezni bolnikom uvajamo tudi kontinuirana dopaminergična zdravljenja, kot sta apomorfinska podkožna infuzija in infuzija levodope v gelu v tanko črevo. Oba načina zdravljenja smo uvedli med prvimi v Evropi in imamo z njimi bogate izkušnje. Bolnike z motnjami gibanja, pri katerih je indicirano nevrokirurško zdravljenje z globoko možgansko stimulacijo napotimo na nevrokirurški poseg v izkušen nevrokirurški center. Na našem oddelku pa opravimo predoperativno pripravo in bolnike vodimo po operaciji.

 

V okviru CEBa deluje tudi Botulinska ambulanta v kateri bolnikom z distonijo v obolele mišice injiciramo toksin botulina.

 

V CEBu poteka tudi bogata izobraževalna in raziskovalna dejavnost. Organiziramo redna izobraževanja za družinske zdravnike in za vse člane timske obravnave ekstrapiramidnih bolnikov.

 

Področja raziskovanja: transkranialna magnetna stimulacija, funkcijska slikanja možganov (fMRI, PET, SPECT), likvorska diagnostika, kognitivna elektrofiziologija, analiza hoje in druga.

 

 

Kaj naj vsebuje sprejem bolnika s Parkinsonovo boleznijo?

 

Testi, ki se pogosto uporabljajo pri ocenjevanju stanja Parkinsonskih bolnikov

 

Nova združena ocenjevalna lestvica za Parkinsonovo bolezen z interpretacijo (UPDRS)

 

Združena ocenjevalna lestvica za Parkinsonovo bolezen (UPDRS)

 

Interpretacija UPDRS

 

Beck-ov vprašalnik razpoloženja (BDI)

 

Hamiltonova lestvica depresivnosti

 

Beckova lestvica anskioznosti ali strahu

 

PDQ-39: Kvaliteta življenja ob Parkinsonovi bolezni

 

Lestvica spanja pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo

 

Schwab and England Activities of Daily Living

 

Kratek preizkus spoznavnih sposobnosti - KPSS